Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věřte - nevěřte

ale ta silná, válkou mnohdy poznamenaná generace, to ještě zdaleka nechce zabalit. Chcete se dozvědět víc? Začněme s humorným odlehčením.

V přítomnosti paní Radky vás čeká zkouška. Budete chtít zapomenout na svůj opravdový věk. Ten její je pětasedmdesát. Sugesce nestárnout je u ní úporná, pro někoho možná i nakažlivá… Nechodící pacientka prožívá totiž své seniorské dny v opojení mládí. Hned zkraje, když se s ní seznámíte, upozorní vás důslednou žádostí. „Říkejte mi vždycky jenom křestním jménem. Necítím se tak stará, aby mě někdo oslovoval příjmením.“ A je to. Uděláte-li chybu a přeřeknete se, vyskočí jak čertík z krabičky a doslova zaječí nesouhlasem a netolerancí k vašemu opomenutí. Příště už si dáte velkého majzla nebo se radši oslovení vyhnete úplně. Přece si nevezmete na svědomí její tak bouřlivé rozčilení! „Mám deprese a úzkosti z toho, že musím stárnout a má duše to ví, a pomáhá to stáří ze mne vypudit. Br, stáří, to je strašné slovo!“ otřese se naprosto upřímně. „Taky nesnáším slovo mladí, když se tak mluví o mladé generaci. My všichni jsme přece mladí a nejenom oni,“ zlobí se z pohledu posluchače nevěřícně, ze svého pohledu však značně ukřivděně. I když zapomíná svoje každé příští slovo, mládí se nezapomíná držet zuby nehty. Dopuje si ho v myšlenkových injekcích, když pokračuje. „Nechci jenom sedět tady u stolu, chci se podívat i jinam. Nabízeli mi vozík, tak to ani za nic. Nejsem tak stará, abych jezdila na vozíčku, jako jezdí starý lidi. Z toho důvodu taky nečtu, protože nechci brýle. Připadala bych si jako stará babička. A to já nejsem,“ dodá výhružně a s důrazem. Komentář asi netřeba. Paní Boženka, devadesátiletá moudrá sousedka u stolu, vnímá chování paní Radky jako rouhání. Domlouvá jí s laskavostí sobě vlastní, leč obranný krunýř paní Radky je nenarušitelný. Přirovnání – jako když hrách na stěnu hází – tady víc než sedí.

Poradíte, co dodat? Jasně že úsměv. Dobromyslný úsměv. Mějme přece pro pomyslné mládí našich starších občanů porozumění. Většinou ve svém životě neprožili delší klidný úsek bez války, totality, neklidné politiky. A teď? Teď se snaží s dříve utlumeným elánem vyrazit do života. Těm, co neztratili s přítomností krok, se daří. Zdaleka to nezabalit.

„To mladí, dost často naše děti, si myslí, že se máme věnovat klidu stáří,“ říká vzletně jedna seniorka. „Maximálně pohlídat jejich ratolesti, což je pro nás za odměnu, jak často upozorňují a jinak se svým věkem nehýbat. Všechny ty roky blaha máme přece už za sebou!“

Jiná se vmísí a je z toho diskuse. „Pak nemáme mít deprese z toho poznání, z toho, že končíme jako poslední v řadě.“ „Jaké deprese a jaká poslední místa v řadě?“ rozčilí se žena s tělem modelky a není to mýlka. Modelkou je. Vyššího věku a je na to patřičně hrdá. „Celý život jsem toužila po molu, který pro mne znamenal svět. Móda pro mě byla vším. Bohužel minula jsem se s dobou. Ale nic není ztraceno a tuhle pravdu jsem potvrdila sobě i jiným. Je nás těch postarších mezi mladými manekýnkami víc. Nebudu skromná, když řeknu, že mi to lichotí. Je nám víc jak sedmdesát a umíme být taky středem pozornosti. Bez ohledu na ten proklatý věk. Přiznávám si ho, i když přiznám, že jen letmo, v klidu domova. Jinak mě ty myšlenky na ubíhající čas nijak netrápí. Pokud mě budou z databáze vyvolávat tak často jako dosud, tak žiju na plný pecky,“ září během svých slov sympatická pacientka. „Omládly jsme, abychom si splnily sen z mládí,“ dodává ještě.

Na závěr přidávám inspirující aforismus.

„Nikdy nikomu nedovol, aby přistřihnul stříbrná křídla tvých zlatých snů.“

 V příštím článku se přihlásí další nadšenci aktivního stáří. Se svou troškou do mlýna.

Autor: Hana Dneboská | pondělí 4.11.2019 7:00 | karma článku: 11,37 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Hana Dneboská

Je těžké to vydýchat

Čtyřhvězdičkový hotel v jednom z triumvirátu našich lázní. Kam ucho doslechne, všude slyšet ruštinu. Hlučnou a vyzývavou napříč jídelnou.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 25,77 | Přečteno: 825x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Překvapení je kořením života

Vždycky, absolutně vždycky, jsem měla nedůvěru k zedníkům a vůbec stavebníkům z Ukrajiny. A to ještě mnoho let před válkou na jejich území.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 12,12 | Přečteno: 294x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Jsem to já

kdo už není na prahu života. Ještě mi nebylo třicet. Teď zrovna single, bez dětí ne tak docela. Jsem učitelkou v mateřské škole. Končí doba her a malin nezralých. Rozhodla jsem se odejít.

4.3.2024 v 7:00 | Karma: 15,90 | Přečteno: 394x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Předmět: Žádost o proplacení

Doufám, že tento mail postačí k tomu, aby mi byly proplaceny veškeré náklady, které s návštěvami pana Nováka mám. A to i do budoucna.

12.2.2024 v 7:00 | Karma: 11,93 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Hana Dneboská

Intuice

Je deset minut po desáté pátek večer. Už odcházím z kuchyně, když mě náhle ovládne nutkání. Dvěma skoky jsem u francouzských dveří do zahrady. Poodhrnu závěs. Chci se podívat, kolik nasněžilo.

22.1.2024 v 7:00 | Karma: 16,48 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 16,43
  • Průměrná čtenost 315x
V pracovním čase nahlížím do osobních příběhů pacientů. Mám takové zaměstnání. Jsem terapeutka. Dozvídám se o komplikovaných vztazích mezi lidmi. Nechci už o nich vědět sama. Proto jsem se rozhodla vstoupit na tyto stránky.

Seznam rubrik