Sdružujte se, sousedé,

18. 10. 2021 7:00:14
ve svých garážích, na svých pozemcích, vyměňujte si zkušenosti, rady, oblečení, koláče, úsměvy. Taky to znáte od úředníků tam u vás?

Dám příklad. Naše starostka ve zpravodaji k výše uvedenému nabádá s železnou pravidelností. Bohužel ani ona, ani oslovení sousedé nejsou nejspíš ve správný čas na správném místě. Jako by k sobě nepatřili.

Těžko se můžete skamarádit s někým, kdo vám klíčem objede bok vašeho auta. Dovolili jste si zaparkovat na kříži před jeho domem. K tomu kdysi patřila espézetka původního majitele domu. Ten nový si parkovací místo přivlastnil, a přes to vlak nejede. Policie mu několikrát zabouchá na dveře, až ho překvapí na ulici. O ničem neví, nakonec nerozumí a dál svými několika auty zabírá půl ulice. Těch aut s vrypy klíče je pak v okolí víc. A co na stížnosti občanů starostka? Zhola nic. Vyslechne, slíbí zrušit kříže. Neřeší nic, hájí svůj klid.

Ulice je jednosměrná, ale sousedští egoisté parkují na obou stranách úzké silnice. Dokonce i na chodnících. Větší auto vyjet z řady nemá moc šancí. Obyvatelé domů zase šanci vidět denní světlo. Jakmile někdo vyjede z řady, jiný ze sousedů ho vyčíhá a bryskně zaujme uvolněné místo. Navrátilec láteří, jel si jen pro rohlíky, a ostrá slova vanou povětřím sousedských vztahů. Další ze sousedů k uzurpování svých práv přikročil jednou provždy. Dovalil na chodník před svůj dům obrovský balvan. Nejspíš se jedná o atrapu, neboť není-li zbytí, parkuje tam sám. Palec nahoru, dobrá vychytávka. A to se moc snažil být členem zastupitelstva.

Sousedé mají všechno zmáknuté. Všeobecně všude. Někteří z nich za vás ohlídají volné parkovací místo a s vervou tlučou na dveře. Přeparkujte si, než k vám s tou svou kraksnou zajede ten odvedle. Než se tak stane, chrání svým tělem jako štítem zázračně volný flek. Jeho zásluhou se načas stanete pány parkovacího místa před vlastním domem. Je to jen nakrátko. Vždyť zkuste odjet...

Jiný úsměvný moment. Náhodně volné místo dál v ulici a vy tam zaparkujete. Sotva úkon dokončíte, objeví se vzteky rozdováděná bytost v zástěře s kuchyňskou mastnotou mezi prsty. Dožaduje se odpovědi, proč si dovolujete zaparkovat právě u nich. A dožaduje se přítomnosti pána domu, když volá. Pepo, poď sem. Statný Pepa se přiškrceně ptá, jestli tam budete parkovat dlouho. S vaší ráznou odpovědí, že místo k parkování na ulici nemá nikdo zajištěné, špitne, že ne, to nemá.

V auty zastavěné ulici dochází k motoristickým pohmožděninám. Nedávno modré auto se starým pánem vyjíždělo z řady dalších. Při manévru se otřelo o bok červeného auta před ním. Řidič se obezřetně rozhlédl, zda nezahlédne nezvaného svědka a chystal se rychle opustit místo činu. Svědkem však byla majitelka auta, která postřehla tření plechů. Včas viníka čapla. Ten zkoušel manévr mrtvého brouka, nicméně vzájemné předání barev na obou autech bylo nezpochybnitelné. Usedli a sepsali protokol.

Zdá se, že parkovací proces se vyvíjí jako lidstvo samo. Soused před sousedem hájí svůj vjezd do garáže tím, že před něj zaparkuje svoje auto. Hrozí totiž, že by občas nevyjel. Jistota je jistota, a tak auto stojí před garáží místo v ní. Řidiči jsou v parkování vynalézaví. Jednoho dne zjišťujeme, že před naším vjezdem na parcelu parkuje cizí auto tak dovedně, že v případě potřeby posunout se po vlastní ose jsme v koncích. Dokonce nezůstalo osamoceno. Stalo se inspirací pro dalšího motoristu, který zaujal místo vedle. Parkování u nádraží bylo plné a oni spěchali na vlak, uvedli s pardonem v rámci naší konverzace za stěračem.

Všichni spěcháme prožít život ve spěchu, zdá se. Doufejme, že starostové, tu naši nevyjímaje, budou spěchat s urovnáním sousedských vztahů nejen líbivými sliby, ale faktickým konáním. Třeba zrušením neoprávněných parkovacích křížů před některými domy.

Autor: Hana Dneboská | pondělí 18.10.2021 7:00 | karma článku: 12.96 | přečteno: 381x

Další články blogera

Hana Dneboská

Překvapení je kořením života

Vždycky, absolutně vždycky, jsem měla nedůvěru k zedníkům a vůbec stavebníkům z Ukrajiny. A to ještě mnoho let před válkou na jejich území.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 11.40 | Přečteno: 255 | Diskuse

Hana Dneboská

Jsem to já

kdo už není na prahu života. Ještě mi nebylo třicet. Teď zrovna single, bez dětí ne tak docela. Jsem učitelkou v mateřské škole. Končí doba her a malin nezralých. Rozhodla jsem se odejít.

4.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 15.09 | Přečteno: 366 | Diskuse

Hana Dneboská

Předmět: Žádost o proplacení

Doufám, že tento mail postačí k tomu, aby mi byly proplaceny veškeré náklady, které s návštěvami pana Nováka mám. A to i do budoucna.

12.2.2024 v 7:00 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 454 | Diskuse

Hana Dneboská

Intuice

Je deset minut po desáté pátek večer. Už odcházím z kuchyně, když mě náhle ovládne nutkání. Dvěma skoky jsem u francouzských dveří do zahrady. Poodhrnu závěs. Chci se podívat, kolik nasněžilo.

22.1.2024 v 7:00 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 450 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 13.87 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 168 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 216 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 391 |
Počet článků 96 Celková karma 13.72 Průměrná čtenost 309

V pracovním čase nahlížím do osobních příběhů pacientů. Mám takové zaměstnání. Jsem terapeutka. Dozvídám se o komplikovaných vztazích mezi lidmi. Nechci už o nich vědět sama. Proto jsem se rozhodla vstoupit na tyto stránky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...